Is een scheidingskaart duur of juist goedkoop?

Scheiden is (financieel) lijden

Als je gaat scheiden komt er veel op je af, ook financieel. Wat kost een scheiding? Dat zal voor iedere situatie anders zijn, maar een aantal dingen zijn vrij zeker.

Je zult kosten maken voor professionele hulp, ongeacht of je werkt met een mediator, een scheidingscoach, een fiscalist, een hypotheekadviseur of een andere deskundige. Wanneer je getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap hebt, dan heb je te maken met kosten voor een advocaat en voor de rechtbank. De totale kosten van professionele hulp variëren van een paar duizend euro tot wel tienduizend euro.

Na de scheiding verandert je financiële plaatje. Je gaat van één gezamenlijk huishouden naar twee aparte huishoudens. Dat betekent twee keer hypotheek- of huurlasten, twee keer verzekeringen, twee keer reiskosten, twee keer inboedel en zo kun je nog even doorgaan. Als je allebei gaat verhuizen dan heb je ook nog kosten voor een makelaar, notariskosten, financieel advies en meer. Ook veranderen de maandlasten in verband met kinderalimentatie en eventueel partneralimentatie. Het zijn in eerste instantie een hoop onzekerheden in je toekomstige financiële situatie die je samen helder moet zien te krijgen.

Ik hoor soms dat een Scheidingskaart als alwéér een extra kostenpost wordt gezien. Een scheidingskaart is niet gratis, dat klopt. Maar is het echt zoveel duurder dan andere manieren?

Twee huishoudens na een scheiding - Scheidingskaart.nl

Verborgen kosten van jullie scheidingsmelding

Je bent misschien al op internet gaan zoeken naar tips over het melden van je scheiding. Hoe kun je het beste je omgeving informeren? Dan wordt al snel gezegd dat je het iedereen persoonlijk moet vertellen, zoals op de website van Verder-Online.

Persoonlijk vertellen over je scheiding

Ik steun dat advies als het gaat om je ouders, directe familie en je beste vrienden. Maar ga eens na hoeveel mensen je verder nog kent en zou willen informeren (zoals beschreven in dit artikel). En wat kost dat? Ik zet de extra kosten van de verschillende methoden voor je op een rijtje:

 

 • Persoonlijk op bezoek: reiskosten, heel veel tijd en heel veel energie
 • Persoonlijk bellen: belkosten, veel tijd en redelijk veel energie
 • Verhuiskaart sturen: kaarten, postzegels, tijd (en erg onpersoonlijk)
 • Mail sturen: heb je van iedereen een actueel email adres en hoe blijf je uit de spam box? Hoe zorg je dat het niet te makkelijk, onpersoonlijk en goedkoop overkomt? Het is in ieder geval goedkoop.
 • WhatsApp sturen: een groepsapp is niet echt aan te raden. Alle ontvangers zijn voor iedereen zichtbaar, alle reacties zijn zichtbaar en er ontstaat een sociale druk om op een sociaal wenselijke manier te reageren. Iedereen persoonlijk appen gaat redelijk snel, maar alle gesprekken die erop volgen kosten je juist weer heel veel tijd.
Je kunt natuurlijk ook niets zeggen. Op die manier laat je echter mensen in het ongewisse en komt je sociale kring op een afstand te staan. Hoe zou jij het vinden als je via het roddelcircuit moet horen dat een vriendin is gescheiden?
wat kost een scheiding - scheidingskaart.nl

De kosten op een rijtje

Wat zijn nu de kosten van een Scheidingskaart? Voor het gemak ga ik even uit van 50 kaarten. Afhankelijk van het type kaart kost je dat tussen de 130 en 140 euro inclusief BTW, inclusief enveloppen. Daarbij komen alleen nog pakketkosten van 6,95. Je krijgt hiervoor:

 • Een volledig ontworpen kaart (snel en geen gedoe) 
 • Een tekstbundel om jullie op weg te helpen (snelle start) 
 • Een account waar je jullie tekst kunt doorgeven (handig)
 • Een digitale proefdruk (voor de puntjes op de i)
 • Alle kaarten per pakketpost thuisbezorgd
 • Alle enveloppen inbegrepen (elders al snel 30 cent per stuk!)

De voordelen op een rijtje

Ik durf te stellen dat het versturen van een Scheidingskaart beter, goedkoper en persoonlijker is dan de andere methoden:

 • Alle mensen op hetzelfde moment geïnformeerd
 • Iedereen ontvangt dezelfde boodschap
 • Snel en simpel (neem wel voldoende tijd om samen een passende tekst te maken)
 • Relatief lage kosten per ontvanger
 • Een kaart is respectvol, waardevol en blijvend

Tip: een postzegel kost tegenwoordig iets meer dan een euro. Een groot deel van de kaarten in de brievenbus stoppen tijdens een rondje wandelen of fietsen bespaart je al snel een paar tientjes.

Als je het echt niet kunt betalen

Een Scheidingskaart is dus een relatief goedkope én hele waardevolle manier om iedereen te informeren.

Mochten jullie een scheidingskaart willen versturen maar het echt niet kunnen betalen? Neem dan even telefonische contact op of stuur een mailtje aan hallo@scheidingskaart.nl. Ik denk graag met jullie mee over een regeling of tegemoetkoming.

Jan-Willem van Vugt
Jan-Willem van Vugt
Artikelen: 10

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *