Vergeet je de kinderen niet?

Een aantal weken geleden werd ik geconfronteerd met de belevingswereld van een kind tijdens een scheiding. Dit was tijdens het Symposium van Kenniscentrum Kind en Scheiding in regio Haaglanden. Sindsdien heeft deze confrontatie me best wel bezig gehouden.

Vooropgesteld, de beleving is voor ieder kind en voor iedere scheidingssituatie natuurlijk anders, maar we kunnen het erover eens zijn dat een scheiding veel impact heeft op een kind.

Veel scheidingsprofessionals weten dat bij een zorgscheiding de kinderen vaak onvoldoende betrokken worden in het proces. Papa en mama hebben het heel druk met zichzelf en met elkaar. Maar hoe is dat bij een scheiding die in goed overleg plaatsvindt? Ik weet uit eigen ervaring dat ook in die gevallen papa en mama heel druk bezig zijn om alles te regelen. En dat de kinderen soms alleen de uitkomst te horen krijgen van alles wat met de beste bedoelingen ‘zo goed geregeld’ is. Hoe zou jij dit ervaren als kind? Is er plaats voor jouw gevoelens, jouw behoeftes en jouw mening?

Neem daarom je kinderen op tijd in het proces mee. Ook bij de communicatie aan je familie, vrienden, buren, kennissen, ouders van vriendjes, de juf of meester….wel zo handig dat je kinderen weten dat die mensen op de hoogte worden gebracht.

Bespreek met de kinderen wat jullie aan iedereen gaan vertellen en wanneer. Zo zijn de kinderen voorbereid op eventuele vragen. En zo weten de kinderen dat ze ook even hun eigen verhaal kwijt kunnen bij die fijne tante of die lieve juf.

Jan-Willem van Vugt
Jan-Willem van Vugt
Artikelen: 10

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *