Mag ik me even voorstellen

Hoe mijn eigen scheiding leidde tot het initiatief om meer mensen te helpen.

Toen ik zelf door een periode ging waarin de wereld onder mijn voeten weg leek te zakken, dacht ik geen moment dat ik jaren later andere mensen zou helpen in hun scheidingsproces. De boosheid, het verdriet en de teleurstelling dat het niet gelukt was een gelukkig gezin te vormen deden enorm pijn. Maar boven dat alles wilde ik dat niet alleen mijn kinderen, maar ook mijn vrouw en ikzelf op een goede manier naar de toekomst konden kijken.

Ooit voor elkaar gevallen, lang van elkaar gehouden, samen twee geweldige kinderen op de wereld gezet, dat mocht niet eindigen met ruzie, wrok en wraak. We gingen uit elkaar, maar zouden door en voor de kinderen voor altijd verbonden zijn.

Naar het idee van Marianne Langemeijer, zoals beschreven op haar website www.opvoedopstellingen.nl en in haar gelijknamige boek, stelde mijn vrouw voor een scheidingskaart te sturen. Dit voelde in eerste instantie wat ongemakkelijk, maar ik stond er wel voor open. Ik ging aan de slag met het creatieve proces, de vormgeving, de teksten, drukkers, alle details die erbij kwamen kijken. We moesten hiervoor veel met elkaar overleggen. Dit hielp ons om samen terug te kijken op onze relatie en om samen de juiste intenties voor elkaar, de kinderen en onze omgeving op papier te zetten. Dit hielp indirect ook bij ons mediation traject. We hebben beide gemerkt dat het ons mede door de scheidingskaart, ondanks alle pijn, lukte om elkaar op een liefdevolle en waardige manier los te laten.

 

 

Ik dacht: “nu weet iedereen het, eigenlijk wel fijn”

 

 


Vanuit onze omgeving hebben we vervolgens enorm veel hartverwarmende, empathische en liefdevolle reacties mogen ontvangen op onze boodschap. Dat hadden we totaal niet zien aankomen. Al die steun heeft ons enorm geholpen in het verwerken van ons verdriet.

In de opvolgende jaren heb ik in mijn omgeving veel relaties zien stranden en ik heb veel mensen hiermee zien worstelen. Ook heb ik gezien hoe mensen elkaar het leven zuur kunnen maken, soms zelfs over de rug van de kinderen. In die situaties zijn er in mijn ogen alleen maar verliezers.

In de hoop verlichting te kunnen bieden en mensen te helpen om op een waardige manier uit elkaar te gaan, heb ik besloten om het versturen van een scheidingskaart gemeengoed te maken. Omdat ik los van mijn eigen ervaring geen deskundige was op het gebied van scheiden, heb ik contact gezocht met mediators, systemisch coaches en scheidingsspecialisten. Ook heb ik professioneel vormgevers kaarten laten ontwerpen en tekstschrijvers teksten laten schrijven. Het voelt dankbaar om dit samen te mogen brengen en mensen te mogen helpen in een lastige periode.

Iedere scheiding die door scheidingskaart.nl een betere afloop heeft voor de partners en hun kinderen motiveert mij om door te gaan met dit avontuur. Ik wens jullie veel sterkte in deze moeilijke tijd en veel liefde en geluk voor de toekomst.

Jan-Willem van Vugt
Jan-Willem van Vugt
Artikelen: 10

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *