Sturen jullie de Kerstkaarten dit jaar apart?

De feestdagen komen eraan. Kerst en oud- en nieuw! Voor de één een groot feest, voor de ander de ergste tijd van het jaar. Als je in scheiding ligt dan zal deze periode überhaupt anders zijn dan andere jaren en moet je soms gevoelige keuzes maken. Brengen jullie samen de feestdagen en eventuele vakantie door? Welke invulling krijgt oud- en nieuw? Schuiven jullie nog samen aan bij het Kerstdiner bij je (schoon)ouders? Misschien is dit wel de ultieme kans waar je jaren op gewacht hebt om traditionele patronen te doorbreken!

Scheidend de feestdagen in

Waar je nu nog misschien niet aan gedacht hebt is het versturen van Kerstkaarten. Het kan zijn dat je hier ieder jaar heel fanatiek in bent of dat je al lang gestopt bent met deze traditie. Waarschijnlijk staat dit jaar je hoofd er helemaal niet naar. Maar gedurende de maand december vallen de eerste kaartjes op de deurmat en voel je wellicht de verplichting om zelf ook iets te sturen. Maar wat nu als je in scheiding ligt? Stuur je Kerstkaarten als je gaat scheiden?

Als je in scheiding ligt wordt het een stuk ingewikkelder. Welke mensen in je sociale kring weten het al? Stuur je maar beter helemaal geen kaart dit jaar? Of nu juist wel? Ga je iets zeggen over de scheiding? Zet je jullie beide namen nog onder alle kaarten? Hoe dan ook, een ‘gewone’ Kerstkaart sturen en niets zeggen over jullie scheiding voelt niet goed, toch?

Scheidingskaart Kerst winterhuizen feestdagen transparant

Mensen sturen weer vaker een kaartje

In Nederland bestaat er een lange traditie om Kerstkaarten te versturen. Het aantal verstuurde Kerstkaarten liep sterk terug tussen 2005 en 2020, van 200 miljoen naar 80 miljoen. Maar daarna hebben we juist weer een opleving gezien. Dit hangt samen met de coronatijd waarin mensen weer meer naar elkaar zijn gaan omkijken. Misschien hebben jullie de afgelopen jaren ook wel wat extra kaartjes gestuurd om mensen het beste toe te wensen.

De jaarwisseling is een periode van reflectie en hoop

Jullie zijn niet het enige stel dat met dit dilemma zit. Juist in deze periode, een maand of vier na de zomervakantie, gaan er relatief veel mensen uit elkaar. Het is een periode waarin je terugkijkt op jullie jaren samen. Je denkt hopelijk ook aan de mooie dingen en niet alleen de conflicten. Je kijkt ook naar de toekomst die onzeker is, maar vol goede hoop op betere tijden. Het is vergelijkbaar met wat veel mensen doen tijdens de Kerstperiode, maar dan een stuk groter en ingrijpender. Tijd voor reflectie. Herinneringen ophalen, gepaard met emoties. Het gevoel van of angst voor eenzaamheid.

Kerstkaarten als je gaat scheiden: betrek je sociale kring

Juist in deze periode waarin de feestdagen samenvallen met jullie scheiding is het heel helpend om je sociale kring dichtbij te houden. Stuur juist een kaart en leg de situatie uit waarin jullie zitten. Geef duidelijkheid en vraag om begrip. Het maakt het onderwerp bespreekbaar. En je kunt het onderwerp ook heel makkelijk afkappen als je er niet op zit te wachten. Je zit zelf aan het roer.

Speciaal voor deze periode zijn er Scheidingskaarten zoals deze die passen bij Kerst en de jaarwisseling. Kijk in de shop voor verschillende ontwerpen. Staat jullie gewenste stijl er niet bij, neem dan vooral contact voor de mogelijkheden van een kaart op maat.

Jan-Willem van Vugt
Jan-Willem van Vugt
Artikelen: 10

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *