Geen enkele scheiding is hetzelfde

Geen enkele scheiding is hetzelfde. Geen enkele scheidingsprofessional is hetzelfde. Ik vind het mooi om te zien hoe iedere scheidingsprofessional vanuit opgedane kennis, praktijkervaring en persoonlijke voorkeur zijn of haar eigen stijl ontwikkelt in het begeleiden van een scheiding. Als ik de aanpak van Denise Kentie, van KentieThomas – kantoor voor familierecht, zou moeten beschrijven zou ik het ‘allesomvattend’ willen noemen.

Geen enkele scheiding is hetzelfde. Interessant gesprek met Denise Kentie van KentieThomas over scheidingsbegeleiding.

Een menselijk proces

Gisteren heb ik van Denise in vogelvlucht mogen leren over rouwverwerking, systemische patronen en zinnen bij scheiden van Hellinger, het scheidingsproces volgens Hoefnagels en nog veel meer. Dit klinkt zo misschien theoretisch en stoffig, maar voor Denise zijn het slechts enkele tools ter verduidelijking in een enorm menselijk proces.

In dit proces is er veel aandacht voor de partnerrelatie die wordt verbroken, zodat er een stevige basis kan ontstaan voor het blijvend ouderschap. Geen enkele scheiding is hetzelfde.

Kwaliteit in plaats van kwantiteit

Zonder een basis van waaruit het blijvend ouderschap wordt vormgegeven, is een minutieus opgesteld ouderschapsplan vaak munitie voor toekomstige onenigheden die escaleren tot verwijten en ruzies. Dat gaat doorgaans niet over het ouderschap of de regeltjes die niet worden nagekomen. Dit zijn enkel de triggers die oud zeer naar boven halen.

Wanneer hierbij stil wordt gestaan in de begeleiding bij scheiding (kwaliteit in plaats van kwantiteit, behoeften van zowel beide ouders als van de kinderen) wordt juist gede-escaleerd en werkt het ouderschapsplan wel.

De scheiding normaliseren

Het maken en versturen van een scheidingskaart is volgens Denise een waardevolle aanvulling in een scheidingsproces.

Denise: “De kaart helpt om te normaliseren (het minder ongemakkelijk te maken), inzicht te geven in hoe de gezinssituatie wordt en hoe de omgeving steunend kan zijn. Het is een onderdeel van het scheidingsritueel: het markeren van afronding en een nieuw begin.

Denise, ik kijk uit naar een mooie samenwerking waarin we mensen in scheiding nog beter kunnen helpen!

Jan-Willem van Vugt
Jan-Willem van Vugt
Artikelen: 10

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *