F*ck… mijn ouders gaan scheiden

Een paar weken geleden had ik een heel mooi gesprek met een jonge vrouw. Ze had me benaderd nadat ze van mijn website had gehoord. Zesentwintig was ze. Ze was knap, spontaan, ontzettend intelligent en ze stond vol in het leven. En ze was in therapie.

Therapie, dat klinkt meteen zo dramatisch, maar zo bedoel ik dat helemaal niet. Ze was nu juist stukken van zichzelf aan het aankijken waarvoor ze al heel wat jaren wegliep. Elf jaar om precies te zijn. Het zinnetje “Mijn ouders gaan scheiden” gingen elf jaar geleden wel duizend keer door haar hoofd. Ze was toen 15, midden in de puberteit. De vage uitleg van haar ouders klopte voor geen meter, ze voelde het aan alles. Die nieuwe vriend van haar moeder was er wel heel erg snel. Wat moest die vent van haar?! Ze heeft haar moeder bewust een paar jaar nauwelijks gezien. Alleen al de gedachte…walgelijk, gemeen, niet te vertrouwen! Haar eigen moeder.

In die tijd voelde ze zich heel eenzaam. Niet omdat ze alleen was hoor. Nee, ze had genoeg vriendinnen. Maar omdat ze haar verhaal niet kwijt kon. Ze wilde er eigenlijk heel graag met haar vriendinnen over praten, maar toch durfde ze er niet over te beginnen. En haar vriendinnen ook niet.

Nu terugkijkend ziet ze een patroon van elf jaar wegrennen voor alles wat maar op een relatie of verliefdheid leek. Gelukkig dat ze er nu goed over kan praten, met een therapeut en met vrienden. Komt allemaal wel goed, mooi dat ze dit nu aan mag kijken.

Terug naar ons gesprek. De reden dat ze met mij wilde praten was omdat ze de tieners van nu hetzelfde lot wil besparen. Dat er veel ouders scheiden is een feit en kunnen we niet tegenhouden. Maar die beklemmende stilte er omheen kan anders.

Haar idee: een scheidingskaart voor tieners. Wow! Een kaart die ze aan hun vrienden kunnen sturen om te laten weten dat het thuis even niet zo lekker gaat. “Understatement”. Dat ze wel wat afleiding kunnen gebruiken, dingen samen doen. En soms een luisterend oor, een mooi gesprek, iemand die interesse toont. Wel schaamte, geen taboe. Geen roze olifant in de kamer, maar iets wat er gewoon mag zijn en bespreekbaar is.

Mijn ouders gaan scheiden
Tienerkaart scheiding mooi gesprek

Op dit idee kon ik alleen maar volmondig JA zeggen. En het idee is nog wat wilder geworden. We hebben een tweetrapsraket bedacht waarbij de ontvanger van de kaart een deel van de kaart ook weer kan terugsturen. Dat is weer eens wat anders dan een appje of een snapje sturen 😉.

Binnenkort komen er een paar van dit soort bijzondere tienerkaarten beschikbaar in de webshop. Wat fijn om op deze manier een beetje te kunnen helpen het leed te verzachten van die tienduizenden tieners die per jaar te horen krijgen dat hun ouders uit elkaar gaan. Dank je wel, fijne jonge vrouw, voor je inspiratie.

Jan-Willem van Vugt
Jan-Willem van Vugt
Artikelen: 10

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *