De scheidingskaart als helend proces

Ruim 20 jaar begeleid ik in mijn praktijk ouders bij opvoedvraagstukken en relatievraagstukken. En soms is het tijd voor partners om afscheid van elkaar te nemen terwijl ouderschap blijft.

Wanneer je aan dat scheidingsmoment zorgvuldig vorm geeft ontstaat er voor jezelf en de ander alle ruimte om in vrijheid een nieuw pad te gaan bewandelen. En niet onbelangrijk, ook de kinderen worden hierdoor zoveel mogelijk vrij gehouden van belasting van jullie scheiding als partners. Je kunt hen allebei al je liefde als vader/moeder blijven geven.

Het schrijven van een scheidingskaart kan een heel proces zijn waarbij vanalles aan het licht komt; soms mooie, en vaak pijnlijk zaken. Maar ga je hier doorheen dan is dat uiteindelijk helend. Ook voor oma’s en opa’s, vrienden etc. Doordat ze je beter begrijpen ontvang je meer steun in moeilijke tijden. Ik heb inmiddels vele mooie voorbeelden van deze kaarten gezien.

Omdat er op het moment van echtscheiding veel naar boven kan komen aan emoties is het niet altijd makkelijk om direct samen dit proces te kunnen doen. Je kunt je er voor kiezen om je te laten begeleiden door een systemisch coach. (een zogeheten familie/opvoed-opsteller).

Zij zullen individueel met ieder van jullie apart werken aan een aantal vragen. Ze kijken bijvoorbeeld naar hoe het nu is in de partnerrelatie door o.a. gebruik te maken van een aantal ‘test’ zinnen bijvoorbeeld: “Zeg eens in gedachten of hardop tegen je partner de volgende zin en ervaar wat dat met jou doet:” Ik gun je het allerbeste op je verdere levensweg”.

Mocht je dit niet geheel van harte kunnen zeggen dan ben je in feite nog gebonden aan die ander en dus niet vrij. Er moet dan nog wat gehaald of gebracht worden in de relatie, iets is niet afgerond. Het goed afronden maakt beide partners vrij. Ook heel belangrijk als je weer een nieuwe relatie aan wil gaan.

Ik wens jullie alle goeds en wijsheid in dit proces van afronding van de relatie.

Marianne Langemeijer

Marianne Langemeijer
Marianne Langemeijer
Artikelen: 1